СКРИНИНГ ЗА ГЕСТАЦИСКИ ДИЈАБЕТЕС: GLUCOSE CHALLENGE TEST (GCT) СО 50 ГРАМА ГЛУКОЗА
 
Се одредува гликемија на пациентката, ако во два наврати вредноста е еднаква или поголема од 7.0 mmol/l, се ПОСТАВУВА ДИЈАГНОЗА НА ГЕСТАЦИСКИ ДИЈАБЕТЕС БЕЗ ПОНАТАМОШНО ТЕСТИРАЊЕ.

ИЗВЕДУВАЊЕ НА GCT: на пациентката и се одредува гликемија, и се дава да испие 50 грама шеќер, и точно 1 час по испивање на течноста повторно се одредува гликемија. Во меѓувреме пациентката треба да мирува, да не пуши, пие и јаде.
 
GCT
 
<7.8 mmol/l (140mg/dl) Нормален наод
>= 7.8 mmol/l (140mg/dl) Абнормален наод, потребен ОГТТ
 
OGTT за дијагноза на гестациски дијабетес
 
На гладно 5.3 mmol/l (95 mg/dl)
1 час по оптоварување 10.0 mmol/l (180 mg/dl)
2 часа по оптоварување 8.6 mmol/l (155 mg/dl)
3 часа по оптоварување 7.8 mmol/l (140 mg/dl)
 
 
Скрининг за гестациски дијабетес

Се одредува гликемија на пациентката, ако во два наврати вредноста е еднаква или поголема од 7.0 mmol/l, се ПОСТАВУВА ДИЈАГНОЗА НА ГЕСТАЦИСКИ ДИЈАБЕТЕС БЕЗ ПОНАТАМОШНО ...
 
 
Материјал за уринокултура

Се испрака за анализа утринска мочка. Најпрво пациентот ги измива рацете и ги брише со крпа за еднократна употреба. Следи тоалета на надворешните гениталии ...
 
 
Амниоцентеза

Амниоцентезата (АЦ) е интервенција која се прави во текот на бременоста со цел да се откријат хромозомски пореметувања на бебето, како што е Дауновиот синдром. Ова се прави со ...
 
Copyright 2011 Др. Ина Гинекологија и Акушерство - Сите права се задржани
За Ординацијата | Услуги | Ценовник на услуги | Галерија | Контакт информации и Локација

Изработка и хостирање - Unet